Ecthe Voeding

Ik zou dit eerste bericht willen wijden aan één van de basispijlers die niet alleen mijn leven heeft veranderd, maar ook een van de basispijlers is die Gezondheid ondersteunt, en dit is Voeding. Er bestaat ongetwijfeld een verband tussen voeding en gezondheid. Sinds de tijd van Galen werden veel ziekten behandeld met Voeding en vandaag zien we hoe het gebrek aan echte Voeding ons ziek maakt. Ondanks de nieuwe technologieën en alle informatie die we voornamelijk via internet kunnen vinden, bestaat er onder gezondheidsmedewerkers geen enkel criterium met betrekking tot voeding, wat leidt tot wijdverspreide verkeerde informatie voor de bevolking, waaronder ikzelf. Jarenlang heb ik toegepast wat ik had geleerd aan de universiteit, ik volgde de voedselpiramide, ik telde calorieën, ik telde macro’s, ik at elke twee of drie uur, ik at een beetje van alles, om uiteindelijk te ontdekken dat dit alles een grote leugen is. Dus ik moest helemaal opnieuw beginnen en alles opnieuw leren wat ik wist over voeding en gezondheid.  

We hebben een groot probleem in de huidige samenleving, en dit is niets minder dan:

MENSEN WORDEN GEVOED DOOR DE VOEDINGSINDUSTRIE DIE GEEN AANDACHT AAN GEZONDHEID SCHENKT, EN MENSEN WORDEN DAN BEHANDELD DOOR DE GEZONDHEIDSINDUSTRIE DIE NIETS OM VOEDSEL GEEFT”.

Wendell Berry.

De voedingsindustrie is een bedrijf geworden en we weten allemaal wat er gebeurt als het geld regeert.

Daarom is voeding van vitaal belang voor onze gezondheid en ons welzijn. Elke dag krijg ik veel vragen over wat het beste is om gewicht te verliezen, om spiermassa te krijgen, om jong te blijven, om gezond te zijn, etc. Ik geef bijna altijd hetzelfde antwoord, en dit is niets anders dan ECHT VOEDSEL eten. We hebben allemaal kennis over eten, dingen die we lazen, bestuderen of door aanbevelingen, reclame. We kennen allemaal verschillende soorten diëten en hun voordelen, zoals het mediterrane dieet, paleolithische voeding, ketogeen dieet, vegetarisch dieet. Anderen praten over het aanpassen van de macro’s (macronutriënten zoals koolhydraten, eiwitten en vetten). Anderen tellen dan calorieën en voegen een calorisch tekort toe. Maar iedereen die mij raadpleegt krijgt altijd hetzelfde antwoord: “Eet ECHT VOEDSEL; focus op het eten en vergeet de rest (althans voor het moment) “. Onze voeding baseren op echt voedsel is het belangrijkste, maar wat is “ECHT VOEDSEL”?

We zouden ECHT VOEDSEL kunnen definiëren als die natuurlijke voedingsmiddelen die niet worden verwerkt of die minimaal worden verwerkt, die hun natuurlijke en gezonde kenmerken behouden; voedingsmiddelen waarvoor we geen etiket hoeven te lezen om te weten waar het voedsel uit bestaat. We hoeven bijvoorbeeld geen etiket te lezen om te weten dat een banaan een banaan is, of dat een tonijnsteak een tonijnsteak is. We moeten echter wel een etiket lezen om te weten waaruit een smeerbare “kaas” bestaat. “Kaas” tussen aanhalingstekens, omdat het niet echt kaas is.

Bijvoorbeeld: zelfgemaakte mayonaise en gekochte mayonaise. Als je je eigen mayonaise maakt, heb je eieren, olijfolie, een beetje zout of citroen en een blender nodig. Binnen een minuut hebben we zelfgemaakte mayonaise. Deze mayonaise kan maximaal 4 dagen in de koelkast worden bewaard. Aan de andere kant hebben we mayonaise die we in elke supermarkt kunnen vinden. Deze gaat maanden of zelfs jaren mee. Heb je ooit gelezen wat erin zit? Ik nodig je uit om het te doen de volgende keer dat je naar de supermarkt gaat.

We zouden voedsel kunnen classificeren in ECHT VOEDSEL en VERWERKT VOEDSEL.

Het ECHTE VOEDSEL, is gebaseerd op:

 1. Groenten.
 2. Vruchten.
 3. Vleeswaren.
 4. Vis en zeevruchten.
 5. Eieren.
 6. Knollen en wortels.
 7. Noten en zaden.
 8. Groenten.
 9. Koffie, cacao en infusies.
 10. Kruiden en specerijen.
 11. Zuivelproducten. (Let op want er zijn veel uitzonderingen voor zuivelproducten).
 12. Granen. (Ook hier veel uitzonderingen of granen. Zoveel dat ik ze persoonlijk allemaal uit mijn dieet heb geëlimineerd).

Aan de andere kant hebben we VERWERKT “voedsel”: deze zijn behandeld of aangepast door een fysiek of chemisch proces om hun conservering of hun kenmerken te verbeteren, in termen van smaak, aroma, textuur, kleur, etc. Het is gemakkelijk om herken ze, want ze komen in zakken of dozen, blikjes en je moet het etiket lezen om de samenstelling te kennen. Je zult ze ook herkennen omdat je ze in de reclame hebt gezien (vrij vaak). Deze producten worden verkocht als voedsel, maar fysiologisch gezien hebben ze in ons lichaam in mindere of meerdere mate nadelige effecten. Dit is wat de wetenschap het “cafetaria-dieet” heeft genoemd.

Hier zijn enkele voorbeelden van het VERWERKTE VOEDSEL:

 1. Ingeblikte groenten.
 2. Ingeblikt fruit of siroop.
 3. Jam.
 4. Verpakte sappen
 5. Meel, gebak, brood en koekjes, gemaakt van tarwe, maïs, spelt of rogge.
 6. Industriële worsten.
 7. Verwerkt vlees.
 8. Chocolade van lage kwaliteit (minder dan 85%).
 9. Plantaardige oliën (zonnebloem, canola, sojabonen, maïs)
 10. UHT-melk, gecondenseerde melk of melkpoeder.
 11. Verwerkte kazen en suikerachtige zuivelproducten.
 12. Ijs.
 13. Alcoholische dranken.
 14. Frisdranken / frisdranken
 15. Lichte dranken.
 16. Sport en / of energiedrankjes.
 17. Industriële bouillons.
 18. Verpakte sauzen.
 19. Dressings.
 20. Zoetstoffen (geraffineerde suiker, fructose, agavesiroop, glucosestroop, aspartaam, sucralose, sacharine).
 21. Fast food.
 22. Commerciële pizza’s.
 23. Voorgekookt voedsel.
 24. Chips.
 25. Snoepgoed.

Deze voedingsmiddelen kunnen we vooral in supermarkten vinden. In sommige landen maken ze koekjes in de vorm van een hamburger, chips met cappuccino of wafels en kiparoma, of frisdranken op smaak gebracht met zoute watermeloen. Maar ondanks alle inspanningen van de voedingsindustrie, is dit absoluut geen echt voedsel. Bovendien beschouw ik het persoonlijk niet als voedsel.

Waarom zouden we onze voeding baseren op ECHT VOEDSEL?

In principe moeten we om twee redenen: eerst niet ziek worden en ten tweede gezonder zijn.

 1. Om niet ziek te worden: de huidige bevolking wordt ziek en sterft door wat we eten.

We worden geconfronteerd met een epidemie van niet-overdraagbare chronische ziekten zoals overgewicht, obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes type 2, kanker, neurodegeneratieve ziekten, auto-immuunziekten, enz. In Spanje lijden meer dan 20 miljoen mensen aan een chronische ziekte en vormen ze de belangrijkste reden voor morbiditeit en totale mortaliteit. Al deze zijn van multifactoriële oorsprong. Naar mijn mening hebben ze echter allemaal iets gemeenschappelijks dat bijdraagt ​​aan de oorzaak: de consumptie van ultra-verwerkte producten.

Bovendien zijn de gezondheidsuitgaven die door deze ziekten worden gegenereerd de grootste economische last van de meeste regeringen. Deze kosten vormen een groot kansverlies, aangezien een groot deel van die economische middelen zou kunnen worden bestemd voor andere sociale behoeften. Sterk verwerkte producten genereren meer armoede dan rijkdom in onze samenleving en zijn vergelijkbaar met de schade veroorzaakt door oorlogen of tabak.

De meest bepalende factoren in onze gezondheid en welzijn zijn de keuzes die we maken in ons dagelijks leven. Het eten van echt voedsel is geen uitgave, het is een investering op lange termijn die u door een goede gezondheid wordt teruggegeven.

We worden geconfronteerd met een grote epidemie van chronische ziekten. Allemaal hebben ze te maken met Voeding, of liever met slechte voeding en gebrek aan lichaamsbeweging. Bijvoorbeeld metabole syndromen en hoge bloedinsulinespiegels (obesitas, hart- en vaatziekten), type 2 diabetes, hypertensie, dyslipidemie, bijziendheid, acne en sommige soorten kanker (prostaat, dikke darm en borst), neurodegeneratieve ziekten, spijsverteringsstoornissen (constipatie, aambeien brandend maagzuur, indigestie, divertikelziekte van de dikke darm, de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, prikkelbare darmsyndroom, darmzweer, hiatale hernia, galstenen) en auto-immuunziekten. Dit zijn slechts voorbeelden omdat er nog veel meer zijn. Ik zal later een afzonderlijke post aan elk van hen wijden. Ze hebben allemaal iets gemeenschappelijks dat bijdraagt ​​aan hun oorzaak: consumptie van ultraverwerkt voedsel. Het zogenaamde “cafetariadieet” (frisdranken, koekjes, snacks, ontbijtgranen, sappen …) versnelt zwaarlijvigheid en metabool syndroom sneller dan welk ander type dieet dan ook. Deze studie bevestigt dat het ‘cafetariadieet ‘ nog steeds de snelste en meest effectieve manier is om obesitas en metaboolsyndroom te produceren, een pandemie in de huidige westerse beschaving. Helaas zijn dit de producten die we dagelijks zien, niet alleen in de supermarkt, maar ook in ziekenhuizen en gezondheidscentra. Daar investeren de voedingsbedrijven, zowel in hun ontwerp als in hun marketing. De volgende keer dat je thuis bent terwijl je naar een film kijkt; tel het aantal “food” -advertenties tijdens de publiciteit.

In dit andere onderzoektestten wetenschappers dat vrije toegang tot dit soort voedsel (sappen, margarine, doritos, koekjes) het calorieverbruik met 60% verhoogde, wat resulteerde in 2 extra kilo’s vet in één week.

Een ander onderzoek laat zien hoe obesitas als gevolg van het ‘cafetariadieet’ oxidatieve schade veroorzaakt door een toename vaninflammatoire kinasen die de insulinesignalering veranderen, wat vervolgens leidt tot glucose-intolerantie en diabetes.

In deze grafiek zien we hoe de niveaus van obesitas zijn gestegen sinds we met dit soort “cafetaria-gerechten” leefden.  

Figuur Trends in overgewicht, obesitas en extreme overgewicht bij volwassen mannen tussen 20 en 74 jaar: Verenigde Staten, 1960-1962 tot en met 2013-2014
page3image56506176
OPMERKINGEN: leeftijd gecorrigeerd volgens de directe methode tot het jaar 2000 US Census Bureau schat op basis van leeftijdsgroepen 20 -39, 40-59 en 60-74. Overgewicht is de body mass index (BMI) van 25 kg / m2 of meer maar minder dan 30 kg / m2; obesitas is BMI groter dan of gelijk aan 30; en extreme obesitas is BMI groter dan of gelijk aan 40. Zwangere vrouwen werden uitgesloten van de analyse.
BRONNEN: NCHS, National Health Examination Survey en National Health and Nutrition Examination Surveys.
We hebben ook in dezewaargenomen studie hoe auto-immuunziekten de afgelopen 30 jaar zijn toegenomen.

Als u lijdt aan een van deze ziekten, vermindert u alleen met ECHT VOEDSEL het risico op deze ziekten en verbeteren uw symptomen.

 1. Gezond zijn.

Als de verwerkte producten ons ziek hebben gemaakt, zal het echte voedsel ons gezonder maken. Maar wat zijn de echte voedingsmiddelen in het gebied waar ik woon? Door de geschiedenis heen zijn meerdere patronen van gezond eten gecreëerd, afhankelijk van of we in het ene geografische gebied of een ander leefden en van de toegankelijkheid die we hadden om te eten. We moeten ons laten leiden door verzadiging en therapietrouw, wat alleen ECHT VOEDSEL oplevert.  

Hoe begin ik ECHT VOEDSEL te eten?

De kwaliteit van uw voedsel bepaalt uw gezondheid. De bewerkte voedingsmiddelen zijn van een zeer inferieure kwaliteit, naast hun dubieuze toevoegingen. Dus beperk je consumptie van bewerkte voedingsmiddelen.

Ik ga je niet vertellen dat het een gemakkelijke taak is, maar het is veel gemakkelijker als je de juiste informatie hebt. Houd de blog in de gaten, ik ga door met het publiceren van informatie over voeding en lichaamsbeweging.

 1. Begin met het eten van ECHT VOEDSEL, op basis van veel groenten, vlees, vis, eieren en fruit.
 2. Haal je koolhydraten uit groenten, fruit en knollen. Houd altijd rekening met uw niveau van fysieke activiteit.
 3. Eet slechts een klein beetje ontbijtgranen en zuivelproducten. Als u ze wel opneemt, zorg dan dat ze van hoge kwaliteit zijn. (Drie broden voor één euro kunnen geen kwaliteitsbrood zijn).
 4. Vergeet niet om natuurlijk vet te eten. Goed vet eten is niet hetzelfde als vet opslaan.
 5. Verwijder suiker, kunstmatige zoetstoffen en industriële producten volledig van uw dieet.
 6. Krijg geen honger.
 7. Verminder het aantal maaltijden per dag.
 8. Stop met het tellen van calorieën.
 9. Leren koken.
 10. Leer de labels te lezen.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.